A sárban, agyagban, földben sütés eléggé ősi módszer, amit már jól elfelejtett az emberiség nagy része, hisz ma már nincs "szükség" rá. Vannak azonban területek, ahol ha csak hétvégi mókaként is, de él a hagyomány. Ilyen például Kína és Tajvan is. A nálunk is ismert agyagban sült csirke egy változata a kínai 土窑鸡 tujaocsi (tuyaoji), tajvani tájnyelven toe yo gai, amit "a koldus csirkéje" néven is ismernek.

A legenda szerint volt egy koldus, aki csirkét lopott, majd elkezdte szépen megsütni az erdő szélén. Csakhogy a füstöt észrevették a helyiek és már mentek is lincselni az öreget, aki gyorsan földbe temette az egész tűzrakást a csirkével együtt, így mikor rátaláltak, nem tudták rábizonyítani a lopást. Mikor elcsitult a környék, a koldus visszament a halomhoz és kiásta a csirkét, ami közben a betemetett parázson isteni finomra sült.

Persze nem csak csirkét lehet ezzel a módszerrel sütni, de bármi mást is, például krumplit, édesburgonyát, halat.

Képforrás

Leehom Wang (jobb szélen) se kertet gereblyézik, hanem csirkét süt.

Receptek agyagban sütéshez:

Angolul

Magyarul